Why Team Work is important in start-up Business (Twitter Q&A Recap)

| 4 min read
0
Comments
129
Asoriba

Below is a summary of our Live Twitter Q & A session with Nana Prempeh, Co-Founder and CEO of Asoriba App a web based management software with a mobile app for churches that enables seamless church administration for effective member engagement globally.  The session was held on the 15th of July 2016. Using the hashtag #jobbermangh4jobs, we were able to create a meaning conversation around the topic “Why team work is important in start-up business”. Questions from participants and answers from our Resource Person are compiled into this blog post for easy reference.

Q1. Why is Teamwork important in a business?

Answer: Without a team nothing great and lasting can be achieved. Without a team you may move fast, but you will not get far. Startups are built by teams

Q2. What is the best definition teamwork?

Answer: Think of it this way, a set of masons with their foreman looking at a building plan together and working diligently with it for months until they turn the plan into a real house

Q3. What is the greatest challenge encountered when working in a team?

Answer: Managing relationships, people, expectations & keeping an exciting atmosphere. Being a servant leader & putting others first before you. These are the greatest challenge

Q4. Why is effective team work so essential to progress of start-ups?

Answer: Think about how a house is built, it will never succeed without everyone working together and putting the blocks together in the right place at the right time quickly & effectively

Q5. What is the structure you’d recommend for teams in a start up?

Answer: CEO, CTO, CPO-WEB, CPO-MOBILE, VP Marketing, VP Sales, VP Client Success & Head of Operations

 Q6. Should a start-up have everyone being a member of the team or there should be thematic subdivisions?

Answer: Everyone should be member of the team, even the door keeper, but there should be role divisions

Q7. How do you pick a perfect team for a start up?

Answer: Look for people with 1. Similar values, 2. Passion, 3.different Skill set. If you’re the founder, give the new employees a short contract so you can study them. If they meet you’re expectations, give them a long term contract, if not, fire them them. Use online tools to recruit, We use https://asoriba.recruiterbox.com/  to find the best talent around. If you’re in Africa, http://jobberman.com.gh/  will be a better option

Q8. How to identify weak spots in a team and fix?

Answer: Set reasonable targets and measure them daily, you will see the weak spots. Set time to have team discussions about the difficult emotional topics that affect performance. If you’re not making progress, get a mentor or a matured person to guide the conversation

 

Q9. How to make members of a team individually accountable and yet collectively responsible?

Answer: Set targets (KPIs), plan out each project, assign task to individuals & use a project management tool

 

Q10. What non-monetary motivation should start ups adopt for their teams?

Answer: What non-monetary motivation should start ups adopt for their teams? Identify what matters to each person and do it, it could be call credits, a gift or a day off.

Q11. What qualities should a start-up team leaders possess above the others?

Answer: Passion, empathy, accountability, integrity , focus and influence.

PROFILE OF NANA PREMPEH

Nana Prempeh, Co-Founder and CEO of Asoriba App, a web based management software with a mobile app for churches that enables seamless church administration for effective member engagement globally. Focused on providing technology to over 520 million African Christians, Asoriba is designed to help churches effectively run their administration, while seamlessly engaging with members through content sharing and enabling easy donation to church using via mobile.

Check out Building a Starup Business in Ghana

Jide Otoki