The Right Approaches to Land a Dream Job (Twitter Q & A Recap)

| 6 min read
0
Comments
103

 

Below is a summary of our Live Twitter Q & A session with Kwame Afreh, Recruitment Manager (Anglophone West Africa) for AMSCO, held on the 17th of June 2016. Using the hashtag #jobbermangh4jobs, we were able to create a meaning conversation around the topic “The Right Approaches to Land a Dream Job”. Questions from participants and answers from our Resource Person are compiled into this blog post for easy reference.

Q1.         What qualifies to be described as a dream job?

Answer: A dream job is a common expression…but we all don’t have the same definition for this. A dream job could mean a few different things. (a) Doing something you’re good at (b) doing something you’re interested in or (c) A job that combines your talents and passions in a way that is meaningful to YOU.A dream job is doing what you absolutely love to do that supports the lifestyle you choose to have. For some people, this may mean finding a new challenge within their current company. They are in the right place; they just have the wrong position. For others, it may involve making an entire career change.

Q2.         How does a dream job differ from any other job?

Answer: A Job is the function you serve for a paycheck which could be related to your career or not. A dream job is highly driven by passion.

Q3.         In this economy, should people really have to go chasing for a dream job or what is available for the taking?

Answer: Remember: it’s not your job to fix the economy, so don’t worry about the economy.  You just need 1 job!  Why not make it your dream job? This is a process that takes time, but it will definitely be worth it, so be patient!  If you are willing to do whatever it takes, and if you know how/where to look, you can get your dream job in any economy!

Q 4.        Can you elaborate on some of the approaches to landing a dream job?

Answer: Define what you want: the No. 1 mistake job seekers make is not being able to articulate what kind of job they want. A great resume: Your resume is your first impression and you only get one shot at this. Get help from experts. Your resume has to be updated consistently as a living document. Your online personal brand:  more than 90% of recruiters use LinkedIn to find talented candidates. Your LinkedIn profile should include a professional looking headshot, summary etc.

Q5.         What set of things can derail you from landing your dream job?

Answer: Research: Ignorance of changing trends in the industry or field you looking for opportunities is a striking disadvantage. Most candidates apply for jobs through ‘’black holes’’ –Applicant Tracking Systems. Not all CVs are received and reviewed by the recruiter.

Q6.         What can make me stand out amongst the many competing for the same dream job?

 Answer: Be strategic about which jobs you apply for. The job market is highly competitive. Applying for any and every job is not the right strategy. Take the time to be tactical in your approach and in the interview process. That means careful planning and research, preparation, practice, and attention to detail.

Q7.         Aside your qualifications, CV and performance at interview, what other significant thing will help you land your dream job?

Answer: Be realistic about your basic financial needs–but know that when you follow your passion, money often comes too. Give yourself regular reality checks. First, would I do this for free? If the answer is yes, then you know you are on the right path. Forget money as your main motivator. Develop Thick Skin – Get comfortable hearing the word “no”, over and over and over again. It will build your character and make you tenacious about your career goals.

Q8.         Should one consider his talent as basis for deciding on his dream job?

Answer: Yes, if have the talent and the resolve to see your lifelong dream through. But thinking you have talent, and actually having talent, are two different things. Sad things happen when people aren’t able to differentiate the two.

Q9.         How should I structure my CV convince employers I deserve my dream job?

Answer: Often it’s the little things that make a difference in landing you the job you want. Starts with making sure you spell check your resume, cover letter and LinkedIn profile. Details matter! Customize your resume and cover letter to the job you are applying for. Most hiring Managers use Applicant Tracking Systems (ATS) to automatically designate a Best Fit based on your experience level and the kinds of keywords spread throughout your resume.

Q10.       When should one quit trying to get his or dream job and move on?

Answer: Be patient. It takes 10 years to become an overnight success. Focus on the small wins and the trajectory.

Learn to be flexible. Your dream job today may not exist tomorrow, “Comfort with ambiguity” is among the most sought-after qualities in job candidates today.

Q11.       Which is better; a career job or a dream job?

Answer: My advice is  you can make each better,  incorporate your passion into your job, striking the perfect balance between a comfortable salary and an exciting working day.

Q12.       Your final words to job seekers?

Answer: A dream job is NOT a perfect job but everyone deserves an amazing job. For some, it comes faster than for others. I hope this guide helps you get one.

ABOUT KWAME AFREH

Trainer and a career advisor. Kwame is an Advanced black belt certified recruiter. He is currently Recruitment Manager (Anglophone West Africa) for AMSCO.

You may want to check out “How to Develop a Career Plan for yourself” 

 

Billings Tanna